Hoe presteert uw nieuwbouwkantoor ten opzichte van de concurrentie?

Sinds kort is het mogelijk om nieuwbouwcijfers in te zien in de applicatie Wonen Concurrentiegegevens. Om uw kantoor goed te kunnen vergelijken in de markt, is datakwaliteit essentieel. Daarom besteden wij in dit artikel extra aandacht aan het gebruik van de Tiara-velden Medeaanmelder en Afmeldend Kantoor.

Gebruik van Medeaanmelder en Afmeldend kantoor

Met behulp van de applicatie Wonen Concurrentiegegevens kunt u uw marktaandeel in de nieuwbouwmarkt bepalen en een inschatting maken van de hoeveelheid omzet dat u genereert uit de nieuwbouw. Om te zorgen dat u en uw collega’s deze analyses goed kunnen uitvoeren, is een zo hoog mogelijke datakwaliteit van groot belang.

Nieuwbouwprojecten staan regelmatig te koop bij twee of meer makelaars. Om aanmeldingen, aanbod en transacties toe te wijzen aan de juiste makelaar, wordt gebruik gemaakt van de Tiara-velden Medeaanmelder en Afmeldend Kantoor. Deze velden bepalen hoe een kantoor is terug te vinden in de cijfers. Daarom leggen we graag uit hoe u een nieuwbouwproject of -object aanmeldt, die bij twee of meer makelaars te koop staat.

Het veld Medeaanmelder is voor het registreren van alle makelaars die, naast de hoofdaanmelder, ook betrokken zijn bij de verkoop van een woning of een project. Het veld Afmeldend Kantoor is bedoeld om te registreren wie van de (mede)aanmelders de woning daadwerkelijk heeft verkocht. Pas wanneer u bij aanmelding een medeaanmelder ingevoerd heeft, kunt u bij afmelding een Afmeldend Kantoor selecteren (zie screenshot onder dit bericht). Houd er rekening mee dat een woning die is afgemeld, niet meer gewijzigd kan worden.

Verhoudingen nieuwbouwmarkt

Als deze velden door u juist worden ingevuld bij het aan- en afmelden van nieuwbouwobjecten, ontstaat er een beter beeld van de verhoudingen op de nieuwbouwmarkt. Deze verhoudingen worden als volgt berekend:

Aanmeldingen

Wanneer een nieuwbouwproject wordt aangemeld met een of meer Medeaanmelders, dan wordt het aanbod evenredig verdeeld over de hoofdaanmelder en de medeaanmelder(s). In het geval van twee makelaars krijgen ze dus allebei de helft van de aanmeldingen toegewezen. Zo blijft het totale aantal woningen gelijk en worden de marktaandelen van alle nieuwbouwmakelaars eerlijk berekend.

Transacties

Voor transacties wordt een andere methodiek gehanteerd. Uitgangspunt is dat de transactie wordt toegewezen aan de makelaar die volgens Tiara de woning heeft verkocht of verhuurd. Dit is meestal de makelaar die de woning ook heeft aangemeld (de hoofdaanmelder), maar niet altijd. Als een van de medeaanmelders de woning heeft verkocht of verhuurd, dient deze ingevoerd te worden in het Tiara-veld Afmeldend Kantoor. Wanneer dit veld is ingevuld, wordt de verkoop of verhuur toegewezen aan het afmeldend kantoor. De (mede)aanmelder die de woning niet heeft verkocht of verhuurd, krijgt in de applicatie Wonen Concurrentiecijfers de transacties toegewezen onder de status Transacties als medeaanmelder. Zo krijgen alle betrokken makelaars een vermelding in Wonen Concurrentiegegevens.

Neem bij vragen over Wonen Concurrentiegegevens contact met ons op via 030 – 608 52 84 en support@brainbay.nl.