Huurprijzen in Nederland, stijgen ze of dalen ze nu juist?

De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter ligt ruim 10% hoger dan een jaar geleden. Maar drie weken geleden berichtte een andere partij, Pararius, nog dat de landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar was gedaald. Hoe zit dat?

Verder lezen
Huurmarktcijfers

Uit de laatste berichtgeving van NVM en VGM NL over de huurwoningmarkt in Nederland blijkt dat de huurprijzen weer hard zijn gestegen[1]. De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter ligt ruim 10% hoger dan een jaar geleden. Maar drie weken geleden berichtte een andere partij, Pararius, nog dat de landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar was gedaald[2]. Hoe zit het nu, stijgen de huurprijzen, of worden woningen juist voor lagere prijzen verhuurd?

De gemiddelde transactieprijs per m2

Het korte antwoord is: beide is juist. Brainbay maakt in opdracht van NVM en VGM NL ieder kwartaal de ontwikkelingen op de vrije sector huurmarkt in Nederland inzichtelijk. Uit deze cijfers blijkt dat dit kwartaal de prijzen van verhuurde woningen ruim 10% hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter (kale huur) bedraagt nu € 13,02. Het gaat hier om de grootste jaar-op-jaar prijsstijging sinds de start van de metingen in 2014. Maar hoe zit dat dan met Pararius? Zij meldden op 15 oktober dat de gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector huurmarkt voor het eerst in zes jaar tijd is gedaald. Een nieuwe huurder betaalde in het derde kwartaal van 2020 volgens de cijfers van Pararius gemiddeld € 16,56 per vierkante meter. Dat is een jaar-op-jaar prijsdaling van 0,4%.

Waar zit het verschil?

Het verschil tussen de cijfers van Pararius en van NVM/VGM NL wordt veroorzaakt door de samenstelling van de verhuurtransacties waarop deze cijfers betrekking hebben. Bij Pararius heeft 90% van de verhuurtransacties betrekking op gestoffeerde/gemeubileerde huurwoningen en slechts 10% op ‘kale’ huurwoningen. Bij de NVM bedraagt het aandeel verhuurtransacties van gestoffeerde/gemeubileerde huurwoningen slechts 21% en heeft 79% betrekking op ‘kale’ huurwoningen. Ten opzichte van vorig jaar zijn de huurprijzen van ‘kale’ huurwoningen sterker gestegen dan de huurprijzen van gestoffeerde/gemeubileerde huurwoningen

verdeling huurtransacties

Figuur 1. Verdeling huurtransacties naar segment, 3e kwartaal 2020

De huurprijzen van de individuele segmenten zijn ook terug te vinden in de publicaties. Wanneer deze naast elkaar worden gelegd is te zien dat in grote lijn de ontwikkelingen hetzelfde zijn. De verschillen die overblijven zijn terug te voeren op verschillen in de verdeling van de verhuurde woningen (binnen een segment) naar regio en woningtype. Zo zal de verhouding van het aantal transacties naar woonhuis en appartement verschillen, en zal ook de regionale verdeling (stad versus landelijk gebied, centrum van een grote stad versus de buitenwijken) anders zijn.

Het feit dat beide partijen dus een totaal verschillende verdeling hebben van de transacties naar oplevervorm en dus ook op een ander deel de focus leggen, verklaart de op het eerste oog grote verschillen. Het totaal aantal transacties waarover beide partijen publiceren verschilt overigens nauwelijks.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:


Klik hieronder voor de publicaties huurmarktcijfers Q3 2020.

[1] https://www.nvm.nl/nieuws/2020/huurcijfersq3/

[2] https://www.pararius.nl/nieuws/landelijke-huurprijs-voor-het-eerst-in-zes-jaar-gedaald

Deel dit bericht via
Confidental Infomation